comforabele warmte thuis

Hoe verwarm ik mijn woning met een airconditioning?

Hoe te verwarmen met een airco: BEST PRACTICE

Ons team krijgt best veel vragen met betrekking tot het verwarmen met de aangeschafte airco. Om jullie goed te informeren hebben we een BEST PRACTICE opgesteld welke in 98% van de gevallen het beste werkt. Deze werkwijze geldt alleen voor een lucht/lucht warmtepomp, ook wel airco die ook kan verwarmen. 

Hopelijk helpt dit jullie om een hoger comfort te bereiken. 

Allereerst een korte uitleg. Luchtverwarming is geen stralingswarmte. Dit betekent dat oppervlakken, muren, vloeren en meubels maar heel traag zullen opwarmen door de omgevingslucht. Dit noemen we massa-traagheid. Verder is verwarmen met een airco een natuurkundig proces. Hier zijn wat natuurkundige regels voor. De belangrijkste is dat een airco zeer veel moeite zal hebben om ruimtes welke kouder zijn dan 16 graden, op te warmen. Natuurkundig is dit gewoon heel inefficiënt. Een goeie om te onthouden! Daarnaast zijn de huidige airco’s erg slim. Ze bepalen zelf hoeveel capaciteit ze moeten -en kunnen afgeven. Aangezien het echt pure natuurkunde is, hoort daar een regeling bij. Deze zit ingebakken in de moderne airco installaties. Laat deze regelingen dan ook het werk doen.  

Als je zelf een ventilator stand gaat bepalen, zal deze regeling maar beperkt werken, en dus een lager comfort kunnen halen. ZET DE VENTILATIESTAND ALTIJD OP AUTOMATISCH. Alleen dan zal de volle potentie van de airco worden benut, en krijg je de juiste capaciteit op het juiste moment. Dit geldt overigens ook voor de zomer als de airco op koelbedrijf staat.

Met vloerverwarming heb je die massatraagheid ook, omdat deze met lage temperatuur gestookt wordt, en omdat eerst de hele vloer (vaak beton) mee opgewarmd moet worden. Je kunt dus stellen dat beide manieren van verwarmen in dat opzicht sterk op elkaar lijken.

Om nu heel comfortabel én energie-efficiënt met een “airco” of met vloerverwarming te kunnen verwarmen, kun je deze dus eigenlijk gelijk behandelen. Dit houdt in dat je de temperatuur in de nachten nauwelijks moet verlagen. Het duurt anders gewoonweg veel te lang om een comfortabele temperatuur te krijgen (Massa traagheid).  

Je kunt best een klein verschil van 1 of maximaal 2 graden hanteren, maar meer niet. Hierdoor zal de “airco” nagenoeg nooit op vollast gaan draaien, wat zeer positief is voor het verbruik. Verder is een graad opwarmen vrij snel gepiept 

Airconditioning advies:

  • Airco ALTIJD aan laten staan
  • De airco op VERWARMEN zetten, niet op automatisch
  • Ventilatiestand ALTIJD op automatisch zetten
  • In de nacht maximaal 2 graden lager zetten, maar liever niet meer dan 1 graden
  • De ruimte NOOIT verder dan naar 16 graden laten afkoelen

Je zult zien dat het dan vele malen comfortabeler is én dat je veel minder ENERGIE verbruikt.

verwarmen met een airco