Warmtepomp of airconditioning?

Airconditioning of warmtepomp? Kiezen hoeft niet!

Warmtepomp en airconditioning in één

Tegenwoordig is iedere door ons geleverde airco tevens een warmtepomp. Een airco die ook kan verwarmen noemen we een lucht-lucht warmtepomp.
Dit heeft veel voordelen. We werken vaak thuis, ook in de winter. Een warmtepomp kan zorgen voor één behaaglijke ruimte zonder dat u het hele huis op moet warmen met de CV installatie.
Onze warmtepompen zorgen dus voor een hoog comfort in de zomer, en behaaglijke warmte in de winter. En dat alles nog milieu vriendelijk en energiezuinig ook!

Zelf een airco/lucht-lucht warmtepomp unit uitzoeken is geen aanrader. Dit kunt u het beste samen met onze adviseur bepalen. De keuze van het type en capaciteit van de warmtepomp wordt namelijk niet alleen gebaseerd op de grootte van de ruimte waarin hij komt te hangen, ook het aantal aanwezige personen, externe warmtebronnen en verschillende andere factoren spelen een rol.
Wist u bijvoorbeeld dat een te klein gekozen warmtepomp voor een hoog energieverbruik zorgt? Maar dat een te groot uitgevoerde warmtepomp juist een verlaagd comfort tot gevolg heeft? Laat u daarom vrijblijvend door ons adviseren, het kost niks!

Lucht-Lucht warmtepomp of Lucht-Water warmtepomp?

Lucht-lucht warmtepomp wil zeggen dat buitenlucht 'gebruikt wordt' om warmte uit de buitenlucht te halen en deze met een “airco” binnendeel, af te geven in de ruimte. 

Een andere mogelijkheid is een Lucht-Water warmtepomp. De buitenlucht wordt in dit geval gebruikt om binnenshuis water van de vloerverwarming of radiatoren te verwarmen (of te koelen).  In plaats van, of in combinatie met uw huidige CV ketel dus. 
Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Wij adviseren je hier graag over. Lees meer over de Lucht-Water warmtepomp op deze pagina.

Is een lucht-lucht warmtepomp goedkoper dan gas?

De huidige generatie Inverter lucht-lucht warmtepompinstallaties zijn zéér energiezuinig, zeker als je dit afzet tegen een cv-ketel. Zie hieronder een voorbeeldberekening.

Bij alle lucht-lucht warmtepompen wordt een SCOP vermeld (Gemiddeld is deze van een goed A-merk 4,5), dit is het rendement over een heel jaar gemeten. De calorische waarde van aardgas is gemiddeld in Nederland 8. (Per regio kan dit iets verschillen)

In 2023 kost een kW/h    € 0,40 op basis van het prijsplafond.
In 2023 kost een m³ gas € 1,45 op basis van het prijsplafond.

Kosten warmte per 1000Watt met een warmtepomp        : € 0,40 : 4,5= € 0,09

Kosten warmte per 1000Watt met een aardgastoestel     : € 1,45 : 8,0= € 0,18

De volledige berekening is uiteraard afhankelijk van de benodigde capaciteit. Het is voor niemand mogelijk een inschatting te maken wat de prijzen van onze energie op de lange termijn zullen worden, maar het is duidelijk dat een lucht-lucht warmtepomp voordeliger is dan een cv-ketel.

Airco of warmtepomp in de winter
gezellig gezin in comfortabel huis

Goed en eerlijk advies en de beste apparatuur

De keuze voor de meest geschikte airconditioning maken we graag samen met u. Met ruim 30 jaar ervaring in klimaattechniek helpen we u graag met uw keuze, de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden.

Altijd een eerlijk antwoord! 

Naast een goed advies bieden we de meest energiezuinige en stille apparatuur die op de markt beschikbaar is. Zowel de binnen als de buitenunit zijn fluisterstil. Daarnaast leveren we al onze producten met maar liefst 5 jaar garantie.