Warmtepomp of airconditioning?

Wat is een Lucht-Water warmtepomp?

Hoe werkt een Lucht-Water warmtepomp?

Ook de werking van een lucht/water warmtepomp is vergelijkbaar met de werking van een koelkast. Aan de producten die in de koelkast staan wordt warmte onttrokken, zodat ze worden gekoeld. De onttrokken warmte wordt, met behulp van een koudemiddel, aan de achterkant van de koelkast afgegeven aan de omgevingslucht. Bij een warmtepomp werkt dit precies andersom: er wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken, die via vloerverwarming en/of convectoren de woning verwarmt.

Zo werkt het:

  1. Het warmtepompbuitendeel onttrekt warmte aan de buitenlucht en verhoogt deze temperatuur via de compressor.
  2. Het hete koelmiddel dat zich nu in gasvorm bevindt, verplaatst zich naar de binnenunit.
  3. Het koelmiddel geeft zijn warmte af aan water dat vervolgens zorgt voor de distributie via het verwarmingssysteem.
  4. Bij het afstaan van zijn warmte verandert de staat van het koelmiddel naar een vloeistofvorm. Vervolgens herhaalt het proces zich.
Image

[1] Binnenunit
[2] Buitenunit
[3] Warmwaterboiler

Hoe ziet een Lucht-Water warmtepomp er uit?

Er verschijnen soms in de media berichten met foto's van enorme installaties die naast een huis geplaatst zijn.  Maar dit hoeft echt niet!

De buitenunit is wel groter dan een 'normale' airco buitenunit (Lucht-Lucht warmtepomp) maar is echt geen twee meter hoog meer... Hiernaast een afbeelding van beide warmtepompen naast elkaar.

De rechter is een lucht-lucht warmtpomp (airco)
De linker is een lucht-water warmtepomp

(Let op, de kip leveren we er niet bij)

Warmtepomp buiten
Warmtepomp Lucht-Water binnenunit

En de binnen-unit dan?

Er zijn 2 type lucht-water warmtepomp binnendelen:

  1. Hydrobox binnendeel: Deze vervangt de CV ketel, of werkt hier mee samen. De maatvoering is ongeveer gelijk aan die van een CV ketel. 
  2. Cylinder unit: Deze doet hetzelfde als de Hydrobox, maar heeft een boiler voor het sanitair warm water ingebouwd en ziet er uit als een dubbeldeurs koelkast. 

Afhankelijk van de mogelijkheden in uw woning, wordt een keuze gemaakt uit losse componenten, hydobox met losse boiler voor warm water, of een cylinder unit.

Voordelen van een lucht/water-warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp kun je gebruiken voor je centrale verwarming, maar evengoed om je sanitair water te verwarmen. Bovendien is dit type pomp perfect combineerbaar met vloerverwarming.

Een nadeel van een lucht/water-warmtepomp is dat je met een lage aanvoertemperatuur, maximaal 40 graden, het huis gaat verwarmen om efficiënt te verwarmen. Als de woning voorzien is van vloerverwarming is dat al geregeld. Als er nog oude radiatoren in de woning aanwezig zijn, bestaat de kans dat deze vervangen moeten worden voor laagtemperatuur radiatoren.

Het belangrijkste voordeel van een lucht/water-warmtepomp, en een reden waarom veel mensen voor een lucht/water-warmtepomp kiezen, is dat deze installatie bijzonder makkelijk te plaatsen is. Vaak is het een kwestie van de CV ketel er uit, warmtepomp er in.

Verhelderend: De 10 heetste vragen over warmtepompen

De warmtepomp is niet aan te slepen.
Zeker nu vanaf 2026 huiseigenaren verplicht zijn om bij vervanging van hun cv-installatie minstens een hybride warmtepomp te kiezen. Veel mensen willen nú al overstappen, maar er zijn ook nog veel vragen. We zetten de 10 meest gestelde op een rij. 

Door de coronapandemie hebben we een flink tekort aan grondstoffen. Deze zijn onmisbaar in warmtepompen en het aanbod van warmtepompen achter blijft op de groeiende vraag. Ook andere materialen zijn schaars, waardoor de levertijden voor warmtepompen flink zijn opgelopen, van ruwweg zes tot zelfs twaalf maanden. Naar verwachting zijn warmtepompen tot begin 2023 nog beperkt leverbaar.

warmtepomp fabriek