
Lucht-Water warmtepomp
Wat is een lucht-water warmtepomp
De werking van een lucht-water warmtepomp is vergelijkbaar met de werking van een lucht-lucht warmtepomp of zelfs een koelkast. Aan de producten die in de koelkast staan wordt warmte onttrokken, zodat ze worden gekoeld. De onttrokken warmte wordt, met behulp van een koudemiddel, aan de achterkant van de koelkast afgegeven aan de omgevingslucht. Bij een warmtepomp werkt dit precies andersom: er wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken, deze wordt afgegeven aan het CV water. Vervolgens gaat het warme water door de vloerverwarming en/of convectoren waardoor de woning opwarmt.
Uitleg werking
- Het warmtepompbuitendeel onttrekt warmte aan de buitenlucht en verhoogt deze temperatuur via de compressor.
- Het hete koelmiddel dat zich nu in gasvorm bevindt, verplaatst zich naar de binnenunit.
- Het koelmiddel geeft zijn warmte af aan water dat vervolgens zorgt voor de distributie via het verwarmingssysteem.
- Bij het afstaan van zijn warmte verandert de staat van het koelmiddel naar een vloeistofvorm. Vervolgens herhaalt het proces zich.

[1] Binnenunit
[2] Buitenunit
[3] Warmwaterboiler
Het buitendeel
De buitenunit van een lucht-water warmtepomp is veelal wat groter dan een airco buitenunit (Lucht-Lucht warmtepomp) en daar is een reden voor. Hoe groter het oppervlak is om energie uit te wisselen, hoe efficienter en stiller de apparatuur is. Lucht-water warmtepompen worden juist ontwikkeld om zeer stil en energiezuinig te werken. Dat verklaart de afmetingen. Hiernaast een afbeelding van beide warmtepompen naast elkaar.
De rechter is een lucht-lucht warmtpomp (airco)
De linker is een lucht-water warmtepomp
(Kip ter illustratie)


Het binnendeel
Wij werken met 3 type lucht-water warmtepomp binnendelen:
- Hydrobox binnendeel: Deze vervangt de CV ketel, of werkt hier mee samen. De maatvoering is ongeveer gelijk aan die van een CV ketel. Bij een all-electric oplossing, dus zonder CV ketel zal voor sanitair warmwater een opslag vat(boiler) geplaatst moeten.
- Cylinder unit: Deze doet hetzelfde als de Hydrobox, maar heeft een boiler voor het sanitair warm water ingebouwd en ziet er uit als een hoge koelkast.
- Gecombineerde CV ketel met ingebouwd warmtepomp deel, de Hybride unit. Deze oplossing is vooral geschikt als er geen ruimte is voor een boiler, of als de woning gewoonweg niet klaar is voor een all-electric oplossing.
Afhankelijk van de mogelijkheden in uw woning, wordt een keuze gemaakt uit losse componenten, hydobox met losse boiler voor warm water, cylinder unit of de hybride variant.
Van CV ketel naar lucht-water warmtepomp
Een lucht-water-warmtepomp kan een volledig afgiftesysteem voorzien van de benodigde warmte, en kan in de volledige behoefte van het warmwater voorzien. Dit type warmtepomp perfect voor een afgiftesysteem met vloerverwarming en laag temperatuur radiatoren.
Met een lucht-water warmtepomp werken we met een lage aanvoertemperatuur van (liefst)maximaal 40 graden. Dit heeft te maken met de efficiëntie. Hoe lager de aanvoertemperatuur kan zijn, hoe energiezuiniger de warmtepomp zal werken. Als uw gebouw voorzien is van vloerverwarming en/of laag temperatuur afgiftebronnen is het pand prima geschikt voor deze lagere aanvoertemperatuur. Als er nog oude radiatoren aanwezig zijn bestaat de kans dat deze vervangen moeten worden voor laagtemperatuur radiatoren. U kunt ook kiezen voor een hoog temperatuur lucht-water warmtepomp of hybride systeem. Deze oplossingen zijn echter minder energiezuinig.
Het belangrijkste voordeel van een lucht-water-warmtepomp, en een reden waarom veel mensen voor een lucht-water-warmtepomp kiezen, is dat het comfort in het gebouw of de woning significant hoger wordt doordat we werken met een constante binnentemperatuur zonder een hoger energieverbruik. Dergelijke systemen zijn vaak eenvoudig in bestaande situaties te implementeren. Vaak is het een kwestie van de CV ketel er uit, warmtepomp er in.
Top 10 vragen lucht-water warmtepompen
De warmtepomp is niet meer weg te denken als primair systeem voor gebouwen en woningen. Nieuw vergunde bouwplannen moeten inmiddels gasvrij worden opgeleverd. Er zijn echter zeer veel gebouwen nog voorzien een traditioneel en gasgestookt CV systeem. Wilt u overstappen maar weet u niet goed wat u te wachten staat? We hebben de 10 meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.
Warmtepompen zijn inmiddels gemeengoed geworden en goed voorradig bij de verschillende leveranciers. Veelal is de tijd die wij nodig hebben iets langer dan de levertijd van de apparatuur zelf.
