Afmetingen warmtepomp installatie

Hoe groot is de warmtepomp installatie?

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een warmtepomp installatie, dus waar moet u rekening mee houden? We plaatsen warmtepompen in woningen en bij bedrijven. We begrijpen dat u geen behoefte heeft aan een grote ‘koelkast’, maar dat u andersom zoekt naar een efficiënt systeem met voldoende vermogen. Hoe pakt dat in de praktijk uit?

Hoe groot een warmtepomp installatie is hangt samen met het type warmtepomp dat u gebruikt en de capaciteit daarvan. Een lucht-water warmtepomp heeft bijvoorbeeld een buitenunit die zo’n 90 x 140 x 45 centimeter meet. Dat is de grootte van een kleine tot gemiddelde koelkast. De binnenunit is ongeveer zo groot als een cv-ketel. Kies u in plaats daarvan een water-water warmtepomp? Dan heeft u twee units van 60 tot 120 centimeter (breedte en hoogte) nodig.

Hoeveel ruimte is daarvoor nodig?

Houd er rekening mee dat de afmetingen van een warmtepomp installatie bestaan uit meer dan het apparaat alleen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende vrije ruimte beschikbaar is. Een lucht-water warmtepomp heeft bijvoorbeeld zo’n 30 centimeter vrije ruimte nodig, aan alle zijden. Daarnaast is het belangrijk dat zich boven de unit geen obstructies bevinden. Er moet in ieder geval 60 centimeter vrije ruimte beschikbaar zijn.

Airco of warmtepomp in de winter

Aanpassingen aan het verwarmingssysteem

Het is belangrijk om de warmtepomp te kiezen op basis van de capaciteit die er nodig is voor de ruimte. Dat betekenen dat er een groter model nodig is, om meer vermogen te kunnen leveren. Bovendien is een voldoende grote warmtepomp over het algemeen het meest energie-efficiënt. We denken graag met u mee over de mogelijkheden, ook als u vreest te weinig ruimte te hebben voor de installatie.

Advies gezocht? Wij komen graag bij u langs.

Dit zeggen onze klanten

FAQ: veelgestelde vragen over de afmetingen van een warmtepomp installatie

  • Wat zijn de minimale afmetingen voor een warmtepomp installatie?
    De minimale benodigde afmetingen voor een warmtepomp installatie verschillen per merk en per model. Houd er rekening mee dat een ruimte van 1 x 1 meter vaak voldoende is om de warmtepomp te plaatsen (buitenunit). De binnenunit is ongeveer zo groot als een cv-ketel.
  • Kan ik een warmtepomp installeren in een kleine technische ruimte?
    Ja, het is mogelijk om een warmtepomp te installeren in een kleine technische ruimte. Dat wil zeggen, de binnenunit. Er zijn compacte modellen beschikbaar. Wij zorgen ervoor dat de warmtepomp goed toegankelijk is, voor beheer en onderhoud.
  • Heeft de grootte van de warmtepomp invloed op het energieverbruik?
    Ja, het is belangrijk om een warmtepomp te kiezen die de juiste capaciteit heeft voor de woning of het pand. De afmetingen staan in verband met de capaciteit. Wij adviseren graag over de mogelijkheden, ook als u zoekt naar een compact model.