Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

Wat zijn de kosten van een warmtepomp installatie?

U denkt aan een warmtepomp, als energiezuinig (en gasvrij) alternatief voor de traditionele cv-ketel. Maar, wat kost een warmtepomp inclusief installatie? En wat is de terugverdientijd waar u rekening mee moet houden? Het zijn typische vragen die we regelmatig krijgen, zowel van particulieren als van de bedrijven waarvoor we werken. Specifieke prijzen kunnen we niet noemen, maar een idee geven van de kosten kunnen we wel.

De kosten voor een warmtepomp bedragen zo’n €5.000 tot €15.000, afhankelijk van vooral de capaciteit en het model. Het gaat daarbij om een lucht-water-warmtepomp, die het meest voorkomt. De kosten van de installatie hangen af van de specifieke ruimte, dus de woning of het (bedrijfs)pand.

Hoe berekenen we de installatiekosten?

De kosten van de warmtepomp installatie hangen af van een aantal factoren:

 • De locatie van de woning of het pand
 • De toegankelijkheid van de installatielocatie
 • Aanpassingen aan het verwarmingssysteem

Als u benieuwd bent naar wat een warmtepomp inclusief installatie kost in de omgeving van Utrecht en op de Heuvelrug beoordelen we de bovenstaande gegevens. Daarvoor komen we graag bij u langs, om een offerte uit te brengen. Dat doen we vanuit Maarsbergen.

Vanzelfsprekend houden we daarbij rekening met het type warmtepomp dat we plaatsen. Het merk en model bepalen de kosten van de installatie zelf. Vervolgens schatten we de hoeveelheid werk in, om de installatie te plaatsen en die in bedrijf te stellen. Als de installatielocatie goed toegankelijk is scheelt dat in de kosten. Bovendien bespaart u op de kosten als we geen of weinig aanpassingen hoeven te doen aan het verwarmingssysteem.

Airco of warmtepomp in de winter

Aanpassingen aan het verwarmingssysteem

De kosten voor een warmtepomp installatie bestaan voor het grootste deel uit de warmtepomp zelf. Dankzij subsidies en steeds meer betaalbare modellen zijn de kosten daarvan de afgelopen tijd gedaald. Daarom kiezen steeds meer particulieren en bedrijven in de regio Utrecht ervoor om een warmtepomp te laten plaatsen. Daar helpen we graag bij, vanzelfsprekend voor eerlijke tarieven.

Het installeren van een warmtepomp kost zo’n €2500 tot €10.000 afhankelijk van wat er precies moet gebeuren. In sommige gevallen moeten we aanpassingen doen aan het verwarmingssysteem. Het gaat dan bijvoorbeeld om de installatie van compatibele laagtemperatuur-radiatoren of vloerverwarming. Of het elektrische systeem van het pand moet worden aangepast, om de warmtepomp van voldoende stroom te voorzien. In die gevallen lopen de kosten voor de installatie hoger op.

Advies en installatie

We zijn zowel uw installateur als adviseur voor warmtepompen, in Utrecht en omgeving. Dat betekent dat we in de regio graag met u meedenken over het model dat het best geschikt is. En dat we met u meedenken over de installatie. We bepalen de meest geschikte plek, beoordelen de toegankelijkheid en schatten de kosten in. Zo bent u vooraf goed op de hoogte van wat u kunt verwachten.

Onze adviseurs schatten in welke capaciteit de warmtepomp moet hebben en hoe dat samengaat met het huidige verwarmingssysteem. Als er weinig aanpassingen nodig zijn scheelt dat in de kosten. Zo hoeft een warmtepomp installatie minder te kosten, terwijl u er net zoveel profijt van heeft. We helpen u op die manier graag om een kortere terugverdientijd te realiseren.

Gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp installatie

De kosten van een warmtepomp inclusief de installatie verdient u vaak binnen 10 jaar, maar zeker binnen de levensduur van 15 tot 20 jaar terug. Dat maakt het een interessante investering, waarmee u bovendien het gasverbruik aanzienlijk kunt verlagen (of helemaal kunt voorkomen). Dus zoekt u naar een duurzame vorm van verwarmen (en eventueel koelen)? Die bovendien energie-efficiënt is, met een lagere energierekening? We adviseren u graag. Vooraf berekenen we altijd de totale kosten, inclusief de installatie.

Advies gezocht? Wij komen graag bij u langs.

Dit zeggen onze klanten

FAQ: veelgestelde vragen over wat een warmtepomp kost inclusief installatie

 • Wat is de levensduur van een warmtepomp installatie?
  Een gemiddelde warmtepomp heeft een levensduur van zo’n 15 tot 20 jaar. Ten opzichte van de terugverdientijd van 5 tot 15 jaar is het op die manier een interessante investering. Bovendien kiest u voor een duurzame manier van verwarmen (en eventueel koelen).
 • Waardoor lopen de kosten van de installatie eventueel op?
  Moeten er aanpassingen gedaan worden aan het huidige verwarmingssysteem? Dat kan een reden zijn dat de kosten voor de warmtepomp inclusief installatie oplopen. Vanzelfsprekend zullen we dit altijd vooraf met u bespreken.
 • Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?
  De precieze kosten verschillen, dus daarvoor kunt u het best een vrijblijvende offerte aanvragen. Die verplicht u tot niets. We komen graag bij u langs in de regio rond Utrecht en bijvoorbeeld op de Heuvelrug, vanuit Maarsbergen waar we gevestigd zijn.