airco onderhoud

De zomer is voorbij: tijd voor onderhoud

Helaas is de zomer weer voorbij. Natuurlijk hopen we nog op een paar mooie warme dagen, maar die kans is klein, helaas. Hopen mag.
Uw airco heeft goed voor u gezorgd de afgelopen periode. Tijd om te zorgen dat deze volgend seizoen zijn werk wederom naar behoren doet, onderhoud dus!

Uw airco heeft minimaal 3 dingen voor u gedaan:

  • stof uit de lucht gehaald
  • heel veel vocht uit de lucht verwijderd
  • de lucht gekoeld

Het stof hoopt zich op in de filters. Deze zijn vrij eenvoudig te reinigen, dat kunt u eventueel ook zelf doen.

Ik raad het zelfs aan dat u dit eens per 3 maanden zelf doet. Dit voorkomt “doorslag” van de stoffilters. Het is echter zo dat deze filters niet alles kunnen tegenhouden. Het fijnste stof, roet en sporen gaan hier doorheen en komen in de warmtewisselaar terecht. Als hier niets aan wordt gedaan, kan het zijn dat organismen de vrije hand krijgen en zich vermenigvuldigen in uw apparaat, niet heel fris. Het reinigen en desinfecteren is van groot belang om uw apparaat, en uzelf in topconditie te houden.

Bovenstaande zorgt er ook voor dat deze vervuiling door condensatie in de lekbak terecht komt. Hiervoor geldt precies het zelfde, doe je er niets aan, dan kunnen schimmels zich heerlijk nestelen en vermenigvuldigen. Dit kan vervelende luchtjes geven en zelfs ziekmakers opwekken en verspreiden. Een absolute must om dit te (laten) reinigen en desinfecteren.

Doordat de koelleidingen en koppelingen te maken hebben met veelvuldige temperatuurschommelingen, kan het zijn dat deze, door uitzetten en krimpen, gaan doorzweten. Ben je hier op tijd bij, dan is er niets aan de hand. Als dit te lang onopgemerkt doorgaat, kan het zijn dat er te weinig koudemiddel overblijft om de installatie goed te laten functioneren. Doordat de compressor in een airco door het koudemiddel gekoeld wordt, kan dit resulteren in schade aan de installatie, nog los van de milieuschade doordat er broeikasgas vrij komt.

Onderhoud is voor installaties met een CO2 equivalent lager dan 5 ton niet verplicht. De meeste airco’s in een slaap -of woonkamer halen die 5 ton niet. Maar of het verstandig is om nooit naar de installatie te laten kijken?

Neem contact met ons op voor een afspraak om uw airco weer in topconditie te brengen. Wij doen dit met plezier voor u!